Urządzenia do reologii

Badanie ziarna i mąk

Amylograf – Y37

Szczegóły

Ekstensograf – Y03

Szczegóły

Farinograf – Y02

Szczegóły


Alweograf – Y04

Szczegóły

Y38

Szczegóły

Y01

Szczegóły



Nowoczesne urządzenia do reologii to maszyny laboratoryjne, które umożliwiają kompleksowe badanie parametrów ziarna i mąki. Pozwalają również na testowanie ciasta w specjalnej atmosferze ochronnej. Są łatwe w obsłudze, a dzięki wielojęzycznemu interfejsowi mogą być wykorzystywane w międzynarodowym środowisku. Służą do pomiaru następujących właściwości:

  • zdolność do absorpcji wody,
  • współczynnik jakości,
  • wskaźnik tolerancji ugniatania,
  • stopień zmiękczenia,
  • elastyczność i energia,
  • współczynnik MAX,
  • czas rozwoju oraz stabilność ciasta,
  • rezystancja 5 cm oraz maksymalna.

Oferowany przez nas sprzęt to konstrukcje, w którym zintegrowano zarówno sekcje do badań ziaren, jak i mąki czy powstałych z nich półproduktów. W zależności od modelu pozwalają na wykonywanie pomiarów z użyciem próbek o różnej gramaturze. Zostają one poddane procesom analogicznym do zachodzących podczas standardowej obróbki ciasta, czyli kształtowaniu, mieszaniu czy walcowaniu i rozciąganiu. Jednocześnie każda czynność jest kontrolowana przy użyciu nowoczesnego oprogramowania.

Profesjonalne maszyny do badania ziarna i mąki

Znajdujące się w naszym asortymencie profesjonalne maszyny do badania ziarna i mąki to solidne konstrukcje wyposażone w rozwiązania programowe umożliwiające eksport wyników do pliku PDF i przechowywanie na dysku twardym komputera. Zintegrowany z oferowanym urządzeniem do reologii panel operatorski może być podłączony do intranetu. Producent zaimplementował także system automatycznych aktualizacji przy użyciu zdalnej kontroli dostępu. Wygodę i szybkość obsługi podnosi ekran dotykowy służący do sterowania.

Możesz u nas kupić narzędzia wyposażone w zautomatyzowane systemy dozowania wody kontrolowane przy użyciu technologii komputerowych. Ich wysoka dokładność na poziomie 0,1% jest gwarancją bardzo precyzyjnego i powtarzalnego odmierzania dawki cieczy. Specjalne rozwiązania konstrukcyjne na pokrywie miski do mieszania zapewniają duże bezpieczeństwo użytkowania. Sprzęt umożliwia ekspresowe oznaczanie parametrów reologicznych surowców. Jest zasilany z sieci elektrycznej o standardowym napięciu 230 V.

Solidne i niezawodne urządzenia do reologii

Powszechnie wykorzystywane do badania właściwości ziaren oraz mąki urządzenia do reologii to solidne i niezawodne artykuły pozwalające na określanie jakości mieszania i wypieku chleba. Testy wykonywane są w atmosferze laboratoryjnej, która chroni badany materiał, a zarazem zapobiega wpływowi czynników zewnętrznych na wyniki pomiarów. Dzięki nim możliwe jest określenie parametrów FQC, zdolności do pochłaniania wody, a także wskaźnika tolerancji na ugniatanie czy stabilności oraz czasu rozwoju ciasta (w minutach).

Posiadamy wieloletnie doświadczenie w sprzedaży i wdrażaniu zaawansowanych rozwiązań technologicznych do badań reologicznych. Nasi specjaliści to wykwalifikowani fachowcy w dziedzinie przetwórstwa spożywczego, którzy pomogą Ci dobrać sprzęt dopasowany do Twoich indywidualnych potrzeb. Jeżeli zatem szukasz profesjonalnego urządzenia do testowania parametrów ziaren oraz mąki, to zdecydowanie powinieneś skontaktować się z nami!