load
Liczba opadania

Liczba opadania

Urządzenia służące do pomiaru liczby opadania, dostępne w naszym sklepie, to dwustanowiskowe sprzęty wykorzystujące zamknięty cykl chłodzenia pokrywy łaźni wodnej. Własne chłodzenie sprawia, że nie ma konieczności podłączenia wody do analizatora. To istotne udogodnienie, dające możliwość wykorzystania sprzętu, w zasadzie w dowolnych warunkach. Można korzystać z niego w terenie, w laboratorium, w składzie czy innych miejscach bez scentralizowanego systemu zaopatrzenia w wodę.

Sprawdź nasze produkty

Liczba opadania – dlaczego ten wskaźnik jest tak ważny?

Oferowane przez nas urządzenia do liczby opadania to nowoczesne rozwiązanie umożliwiające sprawdzenie poziomu enzymów amylolitycznych zawartych w ziarnie pszenicy i życie. Wskaźnik ten jest niezwykle ważny dla weryfikacji jakości ziarna, dlatego w osprzęt tego rodzaju zazwyczaj inwestują producenci żywności i inni nabywcy ziaren czy nasion. Określa bowiem jego przydatność przechowalnianą. Analizator liczby opadania zapewnia dokładny pomiar tego, istotnego z punktu widzenia producenta, wskaźnika.

Istotność parametru, o którym mowa, sprawia, że jest on jednym z ważnych czynników uwzględnianych w transakcji sprzedaży płodów rolnych. Nabywca sprawdza jego wartość i jeżeli widzi, że odbiega ona od przyjętych norm, istnieje prawdopodobieństwo, że zaproponowane niższą cenę kupna lub wręcz zupełnie wycofa się ze współpracy ze sprzedawcą. Z tego względu istotną rolę z punktu widzenia producenta odgrywa monitorowanie wskaźnika i na bieżąco kontrolowanie jego wartości. Jej miarą są sekundy – im wyższa liczba opadania, tym lepsza jakość towaru. Przykładowo, przyjmuje się, że dla ziaren pszenicy dopuszczonej na rynek powinna ona wynosić nie mniej 150 sekund, podczas gdy dla pszenżyta 80 sekund. Należy jednak zaznaczyć, że skupy zbóż mogą przyjmować własne wartości progowe.

Problem z tym wskaźnikiem i wynikającymi z jego niskiego poziomu skutkami może prowadzić do porastania ziarna w wyniku zbyt dużej obecności enzymów amylolitycznych w zbożu. Na skutek tego przestaje się ono nadawać do wykorzystania w przemyśle piekarniczym, a nawet do karmienia inwentarza żywego. Ponadto, jeśli liczba opadania jest zbyt wysoka lub niska, zboże może sprawiać problemy przy obróbce termicznej, a także ulegać szybkiemu zawilgoceniu i samozagrzewaniu. To z kolei prowadzi do znacznego obniżenia jakości. Dlatego tak ważne jest wykorzystywanie narzędzia, które daje możliwość wykonania takich pomiarów, szczególnie w branżach związanych z produkcją żywności, a przede wszystkim z wypiekiem pieczywa, gdzie liczba opadania to bardzo istotny parametr. Właśnie takie wyposażenia oferuje nasza firma.

Zaprawione nasiona na dłoni w siewniku

Liczba opadania – jak działa analizator ?

Sterowanie analizatorem liczby opadania jest proste, a jego przejrzysty interfejs jeszcze bardziej to ułatwia. Użytkowanie go nie wymaga dużej ilości wody, co jest istotne z punktu widzenia ekologii. Większość takich przyrządów wyposażonych jest w jednoprzyciskowy system zarządzania, który ułatwia korzystanie z nich. Jedyne, co należy zrobić, to włączyć i wyłączyć maszynę pojedynczym kliknięciem.

Analizatory liczby opadania – projektowanie

Analizatory liczby opadania są projektowane w taki sposób, aby ich użytkowanie jak najbardziej komfortowe. Wbudowany monitor daje możliwość uzyskania natychmiastowego odczytu wyników. Na rynku można znaleźć jedno- i dwustanowiskowe sprzęty, różniące się poziomem funkcjonalności i precyzyjności. Te, które oferujemy naszym Klientom, umożliwiają łatwe pozyskiwanie pomiarów. Urządzenia te są całkowicie automatyczne, dlatego mogą się nimi posługiwać nawet osoby nieprzeszkolone pod tym kątem. Korzystanie z analizatora liczby opadania jest proste i szybkie, w kilka chwil można uzyskać wynik na wbudowanym monitorze. Waga osprzętu zazwyczaj jest na tyle niewielka, że można swobodnie przenosić je z miejsca na miejsce.

Wszystkie nasze analizatory powstają przy użyciu nowoczesnych technologii, a do ich produkcji wykorzystuje się najlepsze jakościowo materiały. Dzięki temu pracują sprawnie i wydajnie, a do tego są trwałe w użytkowaniu – to sprzęt na lata, z którego z powodzeniem korzystają producenci i nabywcy zbóż i ziaren. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółową specyfikacją analizatorów liczby opadania. W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do dyspozycji Klienta.

pcp (1)

Czym jest liczba opadania?

Liczba opadania Hagberga to wskaźnik aktywności enzymu α-amylazy, który odpowiada za rozkład skrobi na proste cukry w procesie pieczenia chleba. Aktywność tego enzymu ma istotny wpływ na wydajność drożdży i jakość wyrobu piekarskiego. Niska aktywność α-amylazy jest korzystna, ponieważ ogranicza rozkład skrobi i utrzymuje odpowiednią lepkość ciasta. Wysoka liczba opadania wskazuje na niską aktywność α-amylazy, co oznacza dobre właściwości białka w produkcji pieczywa. Dlatego też liczba opadania może przyjmować różne wartości w zależności od danego płodu rolnego. Inna będzie liczba opadania pszenicy, a inna liczba opadania żyta. Skupy zboża również mogą przedstawiać swoje wymagania odnośnie do tych parametrów

Liczba opadania pszenicy – optymalna wartość

Liczba opadania pszenicy ma konkretne zalecenia, jeśli chce sprostać wymaganiom do handlu i spożycia. Dla ziarna przeznaczonego na sprzedaż minimalna wartość liczby opadania wynosi 150 sekund, podczas gdy w przypadku skupu interwencyjnego normy te są znacznie bardziej rygorystyczne – wówczas liczba opadania powinna wynosić co najmniej 220 sekund. Liczba opadania pszenicy jest istotnym wskaźnikiem jakości ziarna. Gdy wartość tego parametru jest niska, może to stanowić problem przy sprzedaży plonów, ponieważ firmy skupowe mogą obniżyć ceny ze względu na niższą jakość ziarna. Oprócz tego ziarno o niskiej liczbie opadania może być nieodpowiednie do siewu, ponieważ straciło zdolność do kiełkowania. Nie zaleca się również stosowania go w roli paszy dla zwierząt, jako że może ono zawierać szkodliwe toksyny.

Liczba opadania żyta – optymalna wartość

Podobnie jak w przypadku pszenicy, liczba opadania żyta jest równie istotna, choć ze względu na różnice między tymi roślinami wartość ta jest inna. W handlu ziarnem żyta istotne są dwie kluczowe cechy dotyczące jakości: liczba opadania i gęstość ziarna. Dla żyta przeznaczonego do spożycia zaleca się, aby liczba opadania żyta wynosiła co najmniej 160 sekund, a gęstość ziarna nie była niższa niż 71 kg/hl. Jednakże sprzedający znajdą też skupy, które zgodzą się na zakup żyta, którego liczba opadania wynosi minimum 120 sekund. Liczbę opadania zbóż można sprawdzić za pomocą specjalnego analizatora liczby opadania.

Masz pytania?
Porozmawiajmy

    Newsletter

    Możesz nam zaufać. wysyłamy tylko oferty, a nie pojedynczy spam.

    Newsletter

    Możesz nam zaufać. wysyłamy tylko oferty, a nie pojedynczy spam.