load
Liczba opadania

Liczba opadania

Urządzenia służące do pomiaru liczby opadania, dostępne w naszym sklepie, to dwustanowiskowe sprzęty wykorzystujące zamknięty cykl chłodzenia pokrywy łaźni wodnej. Własne chłodzenie sprawia, że nie ma konieczności podłączenia wody do analizatora. To istotne udogodnienie, dające możliwość wykorzystania sprzętu, w zasadzie w dowolnych warunkach. Można korzystać z niego w terenie, w laboratorium, w składzie czy innych miejscach bez scentralizowanego systemu zaopatrzenia w wodę.

Sprawdź nasze produkty

Liczba opadania – dlaczego ten wskaźnik jest tak ważny?

Oferowane przez nas urządzenia do liczby opadania to nowoczesne rozwiązanie umożliwiające sprawdzenie poziomu enzymów amylolitycznych zawartych w ziarnie pszenicy i życie. Wskaźnik ten jest niezwykle ważny dla weryfikacji jakości ziarna, dlatego w osprzęt tego rodzaju zazwyczaj inwestują producenci żywności i inni nabywcy ziaren czy nasion. Określa bowiem jego przydatność przechowalnianą. Analizator liczby opadania zapewnia dokładny pomiar tego, istotnego z punktu widzenia producenta, wskaźnika.

Istotność parametru, o którym mowa, sprawia, że jest on jednym z ważnych czynników uwzględnianych w transakcji sprzedaży płodów rolnych. Nabywca sprawdza jego wartość i jeżeli widzi, że odbiega ona od przyjętych norm, istnieje prawdopodobieństwo, że zaproponowane niższą cenę kupna lub wręcz zupełnie wycofa się ze współpracy ze sprzedawcą. Z tego względu istotną rolę z punktu widzenia producenta odgrywa monitorowanie wskaźnika i na bieżąco kontrolowanie jego wartości. Jej miarą są sekundy – im wyższa liczba opadania, tym lepsza jakość towaru. Przykładowo, przyjmuje się, że dla ziaren pszenicy dopuszczonej na rynek powinna ona wynosić nie mniej 150 sekund, podczas gdy dla pszenżyta 80 sekund. Należy jednak zaznaczyć, że skupy zbóż mogą przyjmować własne wartości progowe.

Problem z tym wskaźnikiem i wynikającymi z jego niskiego poziomu skutkami może prowadzić do porastania ziarna w wyniku zbyt dużej obecności enzymów amylolitycznych w zbożu. Na skutek tego przestaje się ono nadawać do wykorzystania w przemyśle piekarniczym, a nawet do karmienia inwentarza żywego. Ponadto, jeśli liczba opadania jest zbyt wysoka lub niska, zboże może sprawiać problemy przy obróbce termicznej, a także ulegać szybkiemu zawilgoceniu i samozagrzewaniu. To z kolei prowadzi do znacznego obniżenia jakości. Dlatego tak ważne jest wykorzystywanie narzędzia, które daje możliwość wykonania takich pomiarów, szczególnie w branżach związanych z produkcją żywności, a przede wszystkim z wypiekiem pieczywa, gdzie liczba opadania to bardzo istotny parametr. Właśnie takie wyposażenia oferuje nasza firma.

Zaprawione nasiona na dłoni w siewniku

Liczba opadania – jak działa analizator ?

Sterowanie analizatorem liczby opadania jest proste, a jego przejrzysty interfejs jeszcze bardziej to ułatwia. Użytkowanie go nie wymaga dużej ilości wody, co jest istotne z punktu widzenia ekologii. Większość takich przyrządów wyposażonych jest w jednoprzyciskowy system zarządzania, który ułatwia korzystanie z nich. Jedyne, co należy zrobić, to włączyć i wyłączyć maszynę pojedynczym kliknięciem.

Analizatory liczby opadania – projektowanie

Analizatory liczby opadania są projektowane w taki sposób, aby ich użytkowanie jak najbardziej komfortowe. Wbudowany monitor daje możliwość uzyskania natychmiastowego odczytu wyników. Na rynku można znaleźć jedno- i dwustanowiskowe sprzęty, różniące się poziomem funkcjonalności i precyzyjności. Te, które oferujemy naszym Klientom, umożliwiają łatwe pozyskiwanie pomiarów. Urządzenia te są całkowicie automatyczne, dlatego mogą się nimi posługiwać nawet osoby nieprzeszkolone pod tym kątem. Korzystanie z analizatora liczby opadania jest proste i szybkie, w kilka chwil można uzyskać wynik na wbudowanym monitorze. Waga osprzętu zazwyczaj jest na tyle niewielka, że można swobodnie przenosić je z miejsca na miejsce.

Wszystkie nasze analizatory powstają przy użyciu nowoczesnych technologii, a do ich produkcji wykorzystuje się najlepsze jakościowo materiały. Dzięki temu pracują sprawnie i wydajnie, a do tego są trwałe w użytkowaniu – to sprzęt na lata, z którego z powodzeniem korzystają producenci i nabywcy zbóż i ziaren. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółową specyfikacją analizatorów liczby opadania. W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do dyspozycji Klienta.

pcp (1)
Masz pytania?
Porozmawiajmy

    Newsletter

    Możesz nam zaufać. wysyłamy tylko oferty, a nie pojedynczy spam.

    Newsletter

    Możesz nam zaufać. wysyłamy tylko oferty, a nie pojedynczy spam.