load
Reologia

Reologia

Nowoczesne urządzenia do reologii to maszyny laboratoryjne, które umożliwiają kompleksowe badanie parametrów ziarna i mąki. Pozwalają również na testowanie ciasta w specjalnej atmosferze ochronnej. Są łatwe w obsłudze, a dzięki wielojęzycznemu interfejsowi mogą być wykorzystywane w międzynarodowym środowisku. Służą do pomiaru następujących właściwości:

  • zdolność do absorpcji wody,
  • współczynnik jakości,
  • wskaźnik tolerancji ugniatania,
  • stopień zmiękczenia,
  • elastyczność i energia,
  • współczynnik MAX,
  • czas rozwoju oraz stabilność ciasta,
  • rezystancja 5 cm oraz maksymalna.

Oferowany przez nas sprzęt to konstrukcje, w którym zintegrowano zarówno sekcje do badań ziaren, jak i mąki czy powstałych z nich półproduktów. W zależności od modelu pozwalają na wykonywanie pomiarów z użyciem próbek o różnej gramaturze. Zostają one poddane procesom analogicznym do zachodzących podczas standardowej obróbki ciasta, czyli kształtowaniu, mieszaniu czy walcowaniu i rozciąganiu. Jednocześnie każda czynność jest kontrolowana przy użyciu nowoczesnego oprogramowania.

Sprawdź nasze produkty

Profesjonalne maszyny do badania ziarna i mąki

Znajdujące się w naszym asortymencie profesjonalne maszyny do badania ziarna i mąki to solidne konstrukcje wyposażone w rozwiązania programowe umożliwiające eksport wyników do pliku PDF i przechowywanie na dysku twardym komputera. Zintegrowany z oferowanym urządzeniem do reologii panel operatorski może być podłączony do intranetu. Producent zaimplementował także system automatycznych aktualizacji przy użyciu zdalnej kontroli dostępu. Wygodę i szybkość obsługi podnosi ekran dotykowy służący do sterowania.

Możesz u nas kupić narzędzia wyposażone w zautomatyzowane systemy dozowania wody kontrolowane przy użyciu technologii komputerowych. Ich wysoka dokładność na poziomie 0,1% jest gwarancją bardzo precyzyjnego i powtarzalnego odmierzania dawki cieczy. Specjalne rozwiązania konstrukcyjne na pokrywie miski do mieszania zapewniają duże bezpieczeństwo użytkowania. Sprzęt umożliwia ekspresowe oznaczanie parametrów reologicznych surowców. Jest zasilany z sieci elektrycznej o standardowym napięciu 230 V.

Solidne i niezawodne urządzenia do reologii

Powszechnie wykorzystywane do badania właściwości ziaren oraz mąki urządzenia do reologii to solidne i niezawodne artykuły pozwalające na określanie jakości mieszania i wypieku chleba. Testy wykonywane są w atmosferze laboratoryjnej, która chroni badany materiał, a zarazem zapobiega wpływowi czynników zewnętrznych na wyniki pomiarów. Dzięki nim możliwe jest określenie parametrów FQC, zdolności do pochłaniania wody, a także wskaźnika tolerancji na ugniatanie czy stabilności oraz czasu rozwoju ciasta (w minutach).

Posiadamy wieloletnie doświadczenie w sprzedaży i wdrażaniu zaawansowanych rozwiązań technologicznych do badań reologicznych. Nasi specjaliści to wykwalifikowani fachowcy w dziedzinie przetwórstwa spożywczego, którzy pomogą Ci dobrać sprzęt dopasowany do Twoich indywidualnych potrzeb. Jeżeli zatem szukasz profesjonalnego urządzenia do testowania parametrów ziaren oraz mąki, to zdecydowanie powinieneś skontaktować się z nami!

Reologia – na czym polega i dlaczego jest taka ważna?

Reologia w rolnictwie odnosi się do nauki zajmującej się badaniem właściwości mechanicznych, przepływowych i reologicznych materiałów biologicznych związanych z rolnictwem, zwłaszcza materiałów organicznych takich jak gleby, nasiona, soki roślinne, czy roztwory stosowane w rolnictwie. Termin ten przybliża nam zachowania się materiałów pod wpływem sił mechanicznych, na przykład naprężeń, odkształceń czy przepływów. Reologia w rolnictwie ma zastosowanie w wielu obszarach, w tym w analizie struktury gleby, właściwości fizycznych nasion, wydajności rozpylaczy czy ocenie jakości żywności.

Reologia – zastosowanie w rolnictwie

W przypadku gleb reologia pozwala na poznanie ich struktury, zdolności do retencji wody i przepuszczalności, co można potem dostosować pod kątem uprawy roślin. Jeśli zaś chodzi o nasiona, to tutaj reologia odnosi się do badania ich fizycznych właściwości – twardości, sprężystości czy lepkości powierzchni. Ponadto w rolnictwie często stosuje się różnego rodzaju roztwory, na przykład nawozy czy środki ochrony roślin. Reologia tych płynów pomaga w ocenie ich stabilności, lepkości oraz właściwości przepływowych, co ma wpływ na efektywność stosowania tych substancji na polu.

Badanie jakości żywności

W kontekście rolnictwa i produkcji żywności reologia odgrywa ważną rolę w ocenie jakości produktów spożywczych takich jak mąka, ciasta czy soki roślinne. Badania reologiczne pozwalają na ocenę tekstury, konsystencji i innych cech, które mają znaczenie dla odbioru sensorycznego i użytkowego produktów spożywczych.

Urządzenia do reologii

Naturalnie pewnych obserwacji nie jesteśmy w stanie dokonać gołym okiem i wiele z tych parametrów musimy badać za pomocą odpowiednich narzędzi. Najlepsze wyniki dają specjalistyczne urządzenia do reologii, których pomiary są bardzo dokładne, ponieważ brane są pod uwagę absolutnie wszystkie parametry. Te istotne narzędzia pozwalają na lepsze zrozumienie i optymalizację procesów rolniczych, a także ocenę jakości i wydajności materiałów oraz substancji stosowanych we współczesnej uprawie roślin.

Masz pytania?
Porozmawiajmy

    Newsletter

    Możesz nam zaufać. wysyłamy tylko oferty, a nie pojedynczy spam.

    Newsletter

    Możesz nam zaufać. wysyłamy tylko oferty, a nie pojedynczy spam.