Przesiewacze szkodników w ziarnach

wytrząsarka owadów i szkodników

INSECTOR LZ-4

Szczegóły

Owady to jeden z najważniejszych czynników, mogących negatywnie wpłynąć na jakość ziarna. Oprócz wilgotności, która sprzyja procesom rozkładu i rozwojowi grzybów, to właśnie one najczęściej obniżają wartość zboża, roślin strączkowych czy oleistych. Podobnie jak pleśń, aspergillus czy sporysz, szkodniki takie mogą narazić gospodarstwo rolne na poważne straty finansowe. Dzięki urządzeniom takim jak przesiewacze szkodników w ziarnach możliwe jest wyizolowanie niepożądanych elementów przed dokonaniem transakcji. Podobnie jak inne produkty umożliwiające ocenę jakości ziaren oraz nasion i ich oczyszczenie, przesiewacze szkodników najczęściej umieszcza się w punktach skupu. Stosują je zarówno przedsiębiorstwa produkujące i dystrybuujące zboża, jak i te, które skupują je celem wykorzystania w procesie produkcyjnym.

Do czego się je stosuje?

Jakie ziarna mogą być przesiewane? W większości urządzeń zakres jest dość duży. Przesiewacze stosuje się między innymi do separowania chorobowo zmienionych i zaatakowanych przez szkodniki ziaren pszenicy, owsa, pszenżyta, żyta, prosa, jęczmienia, gryki, ale też nasion roślin oleistych oraz kukurydzy. Zastosowanie przesiewacza szkodników w ziarnach umożliwia oznaczenie stopnia zanieczyszczenia zboża i odseparowanie niepożądanych ziaren.

Jak działają przesiewacze szkodników w ziarnach?

Do przeprowadzenia procesów przebiegających w przesiewaczach wykorzystuje się drgania translacyjne kołowe o odpowiednio dobranej częstotliwości. Konieczny jest również odpowiedni dobór czasu, który reguluje znajdujący się w urządzeniu zegar. Podatnik ziarna można z kolei dowolnie modyfikować w zależności od potrzeb. Na rynku dostępne są zarówno duże próbki o pojemności 3000 g, jak i te niewielkie. Zdarza się, że firmy oferują wykonanie urządzeń o określonych wymiarach na zamówienie. Wyposażone w dwupoziomowe sita, przesiewacze szkodników dokonują podziału na frakcje i selekcji szybko i efektywnie.

Jakim insektom zapobiegają?

Do najczęstszych szkodników, jakie żerują na ziarnach, można zaliczyć te magazynowe – a mianowicie szczury i myszy. W zbożu mogą pojawić się również mkliki, mole, a także różne gatunki chrząszczy, które szczególnie lubią mączne źródła pożywienia. Problemem są nie tylko same szkodniki, ale i bakterie i grzyby, które mogą pojawić się wraz z nimi. Dlatego poddanie zbiorów selekcji za pośrednictwem przesiewaczy szkodników w ziarnach jest bardzo korzystną opcją zarówno dla dystrybutorów zboża, jak i jego stałych nabywców. Oprócz samej separacji można również dążyć do wysokiej jakości ziarna poprzez utrzymywanie odpowiednich warunków w składzie. Oznacza to między innymi niski poziom wilgotności, częste czyszczenie i sprawdzanie, czy którakolwiek partia nie została przez szkodniki uszkodzona.

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowymi opisami oferowanych przez nas urządzeń. Wszystkie powstają z wykorzystaniem najwyższej jakości materiałów.